Crosul Memorial Ion Gavrila Ogoranu, la Recea, in Tara Fagarasului, judetul Brasov

Detalii
Comentarii
Galerie foto
Harta

Luptatorii din munti impotriva regimului comunist, luptatorii din Rezistenta sau partizanii din munti, cum mai sunt povestiti - acelasi subiect, sensibil si captivant, in egala masura, mai ales cand vine vorba de Tara Fagarasului si acele locuri incarcate de istorie.

Ion Gavrila Ogoranu („Badia”) este privit ca fiind unul dintre cei mai cunoscuti luptatori anticomunisti ai Rezistentei din munti, daca nu chiar cel mai reprezentativ - considera multe voci autorizate. In memoria sa, in memoria eroului din Muntii Fagarasului, plecat la ceruri alaturi de camarazi in anul 2006, an de an in comuna Recea (judetul Brasov) se organizeaza Crosul Memorial Ion Gavrila Ogoranu.

Concurs de alergare pentru copii, scolari si sportivi amatori

Este un eveniment sportiv deschis tuturor elevilor din zona, dar si tuturor amatorilor de miscare si alergare in natura, un eveniment in care istoria si sportul isi dau mana in zilele noastre, intr-un proiect cu semnificatii cu totul aparte pentru locuitorii Tarii Fagarasului din toate timpurile.

Editia din acest an, a 7-a la numar, se va desfasura in a doua zi de vineri a lui „Ciresar”, adica pe 9 iunie 2017. Profesorul de educatie fizica si sport din Recea, de la Scoala Gimnaziala, Nelu Avram este sufletul actiunii, asa cum ne-a obisnuit  de ceva vreme. In demersul sau sportiv are sprijinul colegilor de la Inspectoratul Scolar al Judetului Brasov si de la unitatile din zona.

Obiectivele evenimentului sportiv de la Recea

Cam care ar fi obiectivele Crosului Memorial Ion Gavrila Ogoranu? Profesorul Avram explica: „Aplecandu-ne asupra acestui eveniment sportiv, urmarim mai multe directii:

- Determinarea elevilor pentru participarea la activitatile sportului de masa;

- Dezvoltarea conditiei fizice a copiilor si tinerilor alergatori;

- Motivarea altor categorii de varsta pentru participarea la concurs;

- Dezvoltarea spiritului de fair-play;

- Dezvoltarea capacitatii de socializare cu ceilalti participanti;

- Intarirea sentimentelor de prietenie si conlucrare intre elevi;

- Transmiterea bunelor practici in vederea incurajarii si organizarii altor evenimente sportive de catre colegii participanti”.

Locuri de start, categorii, alte informatii

Startul se va da din fata de la Caminul Cultural Recea, la ora 8:30, pentru traseele de un kilometru si de doi kilometri. Concurentii de la 6 kilometri vor pleca in cursa din parcarea de la Manastirea Berivoii Mari.

Copii prescolari vor alerga 1 kilometru, elevii din clasele primare - 2 kilometri, iar cei de la gimnaziu si liceu, alaturi de amatori (+19 ani, 20-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, 50-59 ani, +60 ani) vor strabate traseul cel lung, de 6 kilometri.

Toti competitorii vor primi diplome de participare. Celor care vor urca pe podium le vor fi acordate diplome, cupe si medalii, pe categorii de varsta si sex. Festivitatea de premiere se va tine in fata la Caminul Cultural din Recea.

Pentru informatii suplimentare despre Crosul Memorial Ion Gavrila Ogoranu: 0744.638.563 (prof. Nelu Avram).

Galerie foto de la editia precedenta!

Cate ceva despre comuna Recea

Localitatea Recea este situata in vestul judetului Brasov, la 15 kilometri distanta de cel mai apropiat oras, municipiul Fagaras, la 65 kilometri de municipiul de resedinta Brasov si la 70 kilometri de orasul Sibiu.

Pe teritorul sau administrativ se gasesc satele Recea, Dejani (cunoscut reper turistic), Gura Vaii (satul natal al lui Ion Gavrila Ogoranu!), Berivoi, Sasciori, Savastreni si Iasi. Ultimul recensamant ne arata ca acolo, in acele locuri isi duc traiul de zi cu zi nu mai mult de o mie de suflete.

Din punct de vedere geografic, Recea se situeaza in zona central-estica a Depresiunii Fagarasului (sau Tara Oltului, cum i se mai zice uneori), la randu-i, parte din sirul de depresiuni marginase ale Podisului Transilvaniei.

Sport in mediul rural, pentru copii si scolari

Sportul traieste acolo prin tot ce face profesorul Nelu Avram, un om educat prin sport si invatatura (ANEFS Bucuresti), un om implicat si dedicat pentru sport, un advarat om de sport si iscusit educator. Asociatia Sportiva Scolara „Scoala Gimnaziala Recea” a luat nastere anul trecut, cu oina ca si activitate in centrul atentiei. Oina - sportul national al romanilor sau „sahul mobil”, cum il caracterizeaza, mai tehnic, gazda noastra. Dar fiecare sport in parte se bucura de atentia cuvenita, in cadrul asociatiei!

E limpede: despre activitatile sportive de la Recea se va vorbi si se va tot scrie, tot mai mult, pentru ca acolo, in acele tinuturi istorice, sportul rural este la el acasa, creste si se dezvolta frumos si armonios pas cu pas, la fel ca un sportiv aflat la inceputul drumului spre performanta. Si sa nu ne fie de mirare cand, peste ani, vom auzi de campionul X sau campioana Y, la atletism, badminton, gimnastica sau orice alta disciplina sportiva, care a luat-o de jos pana spre culmi de acolo, de la Recea, din judetul Brasov, la indemnul profesorului de sport Avram. (Foto: Crosul Ion Gavrila Ogoranu 2016)