Gorun Trail Mercheasa

Detalii
Comentarii
Galerie foto
Harta

Gorun Trail Mercheasa este un concurs de alergare organizat de Asociatia Carpaterra in ziua de sambata, 3 septembrie si face parte din evenimentul Ziua Stejarului, proiect finantat de Fundatia pentru Parteneriat si Mol Romania, prin „Programul Spatii Verzi componenta Arii Naturale Protejate”.

„Asociatia Carpaterra te cheama sa descoperi povestea celui mai batran stejar din Romania. Gorun Trail, pentru ca samanta Batranului care a prins radacini in jurul anului 1075 apartine speciei de stejar numita Gorun (Quercus petraea) si pentru ca indemnul nostru este: Go Run!”, ne explica gazdele manifestarii.

Gorun Trail Mercheasa le propune celor interesati doua curse: Batranul Carpatilor (cursa scurta de 10 kilometri) si Traseul Bazaltelor (cursa lunga de 30 kilometri). Startul in cursa lunga este programat la ora 10, iar cel in cursa scurta - la ora 10:20.

Traseul Bazaltelor, detalii tehnice

30 km lungime, 600 m diferenta de nivel, 460 m altitudine minima, 666 m altitudine maxima, 1 punct de hidratare, 4 puncte de control, 5 puncte alimentare; la feminin va fi o singura categorie de varsta (open), iar la masculin vor fi doua (34 ani si peste 34 ani); competitorii vor alerga pe traseul Mercheasa (centrul localitatii, Biserica fortificata)-iesirea din sat-drum forestier-Batranul Carpatilor (se face inconjurul batranului stejar)-zona belvedere (vedere spre Muntii Piatra Craiului si Muntii Fagaras)-drum de pamant-Paraul Sarata-drum pietruit-Slatina din Racos-Lacul de Smarald de la Racos-drum de exploatare miniera-Coloanele de Bazalt de la Racos-drum forestier-drum de asfalt-Vulcanul Stins de la Racos-drum de pamant dupa iesirea din vulcan-Lacul de Smarald-revenire pe acelasi traseu pana la Mercheasa.

Batranul Carpatilor, detalii tehnice

10,5 km lungime, 200 m diferenta de nivel, 460 m altitudine minima, 666 m altitudine maxima, 1 punct de hidratare, 1 punct de control, 2 puncte alimentare; si la feminin, si la masculin se va concura in sistem open; concurentii vor urma acelasi traseu ca in cursa lunga pana la zona belvedere, apoi vor face cale-ntoarsa spre Mercheasa.

Targ cu produse traditionale

La Ziua Stejarului va fi organizat un targ cu produse traditionale locale, iar participantii la eveniment au ocazia sa admire o expozitie (Arborii Remarcabili), realizata de Asociatia Sona Noastra.

Start de la Biserica Evanghelica-Luterana Fortificata

Satul Mercheasa se afla la circa 11 kilometri de orasul Rupea si intra in componenta comunei Homorod din judetul Brasov, alaturi de alte doua localitati: Homorod (resedinta) si Jimbor. La ultimul recensamant din 2011, in Homorod s-a inregistrat o populatie de  2.209 locuitori. Biserica Evanghelica-Luterana Fortificata de la Mercheasa (ridicata in secolul al 13-lea), locatia din vecinatatea careia se va da startul in cele doua curse, este principalul obiectiv istoric din Homorod.