Memorialul Nicolae Martinescu la lupte

Detalii
Comentarii
Galerie foto
Harta

Sambata, 7 mai, de la ora 9, in sala de lupte a Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti are loc a 3-a editie a Memorialului Nicolea Martinescu la lupte greco-romane pentru copii si cadeti. Evenimentul este organizat in memoria marelui campion Nicolae Martinescu. Colegi de generatie, prieteni si o serie de personalitati din lumea luptelor - cu totii vor fi prezenti la concursul din capitala. Au confirmat participarea Gheorghe Berceanu (campion olimpic, mondial si european), Nicu Ginca (vicecampion olimpic si campion mondial), Niculae Zamfir (vicecampion mondial), Marian Sandu (dublu campion european) etc.

Cine a fost Nicolae Martinescu

Nascut in judetul Braila, la Visani, in anul 1940, Nicolae Martinescu este una din legendele sportului romanesc si se gaseste la loc de cinste in galeria marilor campioni ai Romaniei la lupte. A fost greu si la propriu, si la figurat. Cifrele-i din palamares sunt de-a dreaptul impresionante. La categoria grea, in perioada anilor 1961-1978, a iesit de 18 ori campion national. In afara granitelor, la competitiile internationale de anvergura, a adunat medalie dupa medalie.

La Jocurile Olimpice de Vara, mai intai a obtinut medalia de bronz (Mexic, 1968, categoria 97 kg). O editie mai tarziu (Munchen, 1972, 100 kg), laurii olimpici i-au stralucit la gat. La Jocurile Olimpice de la Montreal (Canada, 1976), a fost port-drapelul Romaniei la festivitatea de deschidere.

Maestru Emerit al Sportului

La Campionatele Mondiale de lupte greco-romane a castigat doua medalii de argint (1963, 1971) si altele patru de bronz (1966, 1967, 1970, 1974). In 1966, la Esseen (Germania), a devenit campion european, rezultat care peste cativa ani (1972, 1973) a fost urmat de alte doua medalii de bronz, tot la CE.

Toate aceste realizari i-au adus faima, respect si aprecieri unanime, dar si titlul de Maestru Emerit al Sportului.

Nicolae Martinescu a decedat pe 1 aprilie 2013, la varsta de 73 de ani. (foto: COSR, CS Dinamo Bucuresti, Mihai Neacsu)