Trofeul Pro-Parang, ultima etapa din Campionatul National de Turism Sportiv Stafeta Muntilor

Detalii
Comentarii
Harta

In perioada 9-11 septembrie, va avea loc ultima etapa din Campionatul National de Turism Sportiv Stafeta Muntilor, sub denumirea Trofeul Pro-Parang, organizata de catre Asociatia Schi Turism Montan Pro-Parang Petrosani, in statiunea Parang, aflata la 15 kilometri de orasul Petrosani. In cadrul evenimentului sunt organizate patru probe de concurs: raid montan, orientare, cunostinte turistice si proba culturala.

In proba „Raid Montan” - cum este numita drumetia in cadrul campionatului -, startul va incepe cu o ascensiune pe Varful Parangul Mic, dupa care se coboara pe o poteca bine conturata pana in punctul de intersectie cu traseul principal de creasta, se continua pe marcaj banda rosie pana la urmatoarea intersectie de traseu, unde se face stanga pe marcaj punct galben pana la Lacul Mija, apoi se incepe urcarea spre platoul Mijei si coborare spre Lacul Inghetat, tot pe punct galben. Din acest loc se va urmari marcajul cruce galbena, ce ne va duce spre cele trei lacuri in cascada: Verde, Mic, Slivei, dupa care incepe urcarea spre Lacul Carja si se ajunge in traseul principal de creasta, marcajul fiind tot cruce galbena. La iesirea pe creasta principala se face dreapta si se urmeaza marcajul banda rosie pana in ultimul post cu arbitru.

Proba de „Orientarea turistica” se va desfasura pe viza, participand toti membrii echipei. Poligonul de orientare are o lungime maxima de 2 kilometri, cu o diferenta de nivel de 200 metri, si este parcurs inainte de proba de raid montan.

Proba de „Cunostinte teoretice” este organizata in sistem test grila cu un singur raspuns corect, timpul alocat este de 7 minute si departajarea concurentilor se va face in functie de timpul realizat. Chestionarul va cuprinde un numar de 15 intrebari si fiecare membru al echipei va raspunde la cate cinci intrebari.

„Proba culturala” se va sustine in seara zilei de sambata, la focul de tabara, in care cei mici si cei mari ii vor incanta pe cei sositi la eveniment cu muzica folk, poezii si piese de teatru si momente umoristice, unde se va rade si se va canta pana dimineata.

In cadrul Trofeului Pro-Parang pot participa persoane indiferent de conditia fizica, prin alegerea uneia din categoriile juniori, veterani, feminin, open. Parintii care doresc sa-si educe copiii intr-un spirit eco-sportiv pot participa la categoria family, iar pentru cei sportivi s-a pregatit categoria elite.

Tabara de corturi va fi amplasata in zona turistica Parang, langa Cabana INEFS si sediul Clubului Sportiv Scolar Petrosani.

Campionatul National de Turism Sportiv Stafeta Muntilor 2016 a mai numarat alte 6 etape, in Muntii Macin, Muntii Ciucas, Muntii Bucegi, Muntii Retezat, Baia de Fier si Piatra Craiului.