XC Stejarii Seculari Cristian, langa Brasov

Detalii
Comentarii
Galerie foto
Harta

Stejarii Seculari (editia a 4-a) este singurul concurs din judetul Brasov de tip XCO (ciclism MTB cross-country) care face parte din calendarul de evenimente sportive al Uniunii Cicliste Internationale (UCI). Desfasurata sambata, 21 mai, cu girul Federatiei Romane de Ciclism (FRC), competitia si-a propus ca obiectiv promovarea turistica, cultural-istorica si prezentarea in asamblu a comunei Cristian.

Traseu si categorii

Pentru amatori, traseul are o lungime totala de 22 km (4 ture, o tura are 5,5 km, diferenta de nivel 215 m/ tura), pe cand avansatii (Elite) trebuie sa parcurga un total de 35,5 km (5 ture, o tura are 7,1 km, diferenta de nivel 340 m/ tura).

Categorii de varsta (identice si la masculin, si la feminin): 15-18 ani, 19-29 ani, 30-40 ani si peste 40 ani. Zona de start-sosire va fi la Poiana Stejarii Seculari din Cristian. Amatorii vor incepe cursa la ora 10:30, iar sportivii de la Elite - la ora 12:30.

„Evenimentul XC Stejarii Seculari Cristian se desfasoara intr-o zona frumoasa, cu paduri de stejari si pajisti inverzite”, amintesc organizatorii de la Asociatia Cristian Eco Sport, al caror demers este sustinut, ca de fiecare data, de Primaria si Consiliul Local.

Vechea padure de stejari din Tara Barsei

Situata in partea de sud-est a judetului Brasov, de o parte si de alta a Drumului National (DN) 73, comuna Cristian are in vecinatate orasul Ghimbav (nord), orasul Rasnov (sud), municipiul de resedinta, Brasov (est) si comuna Vulcan (vest). Intemeiata in 1362 de catre colonistii germani (sasii de mai tarziu), localitatea Cristian se lauda cu padurea de stejari, unii cu o vechime de peste 400 de ani, care a fost declarata monument al naturii si, automat, este protejata prin lege. Padure care, de altfel, a dat denumirea evenimentului sportiv din judetul Brasov.

Aceasta veche padure de stejari din Tara Barsei se regaseste, prin simbolul ei, pe stema de azi a coumnei Cristian.

Avertismentul organizatorilor

Tinand cont de cele expuse mai sus, reprezentantii Cristian Eco Sport avertizeaza ca toti participantii trebuie sa respecte regulamentul concursului. Adica sa nu arunce bidoane, ambalaje, piese de rezerva sau tot felul de gunoaie. Si sa nu intreprinda actiuni prin care sa distruga mediul inconjurator. In caz contrar, intervine descalificarea si neacceptarea celui/ celor in culpa la editiile viitoare ale XC Stejarii Seculari. (foto: stejarii seculari cristian 2014)