Ziua Internationala a Dansului

Detalii
Comentarii
Galerie foto

In anul 1982, ziua de 29 aprilie a fost declarata drept Ziua Internationala a Dansului (ZID), la initiativa Comitetului de Dans al Institutului International de Teatru (ITI), principal partener al UNESCO privind „Artele spectacolului”. In acest fel este celebrat atat dansul ca formă de arta, cat si fondatorul baletului modern, Jean Georges Noverre, nascut chiar pe 29 aprilie 1727.

Dansul este considerat o forma universala de expresie artistica, ce depaseste frontierele politice, culturale si etnice.

In mod normal, manifestarile de Ziua Dansului pot fi spectacole speciale, cursuri deschise publicului, repetitii publice, expozitii, articole in ziare si reviste, seri dansante, programe radio si TV, vizite, spectacole de strada etc.

De regula, cu prilejul ZID, o personalitate importanta din arta dansului, special aleasa, transmitea un mesaj oficial, iar ITI desemna un oras-gazda al evenimentelor organizate de Institut.

Institutul International de Teatru, organizatie internationala neguvernamentala, asociata la UNESCO, are centre nationale in o suta de tari ale lumii (inclusiv Romania!). A fost fondat de UNESCO la Praga, in 1948 si de o comunitate teatrala internationala cu scopul de a promova schimbul international de stiinta si practica in artele spectacolului, pentru a consolida pacea si solidaritatea intre oameni.

Cine a fost Jean Georges Noverre

Jean Georges Noverre (1727-1810), maestru francez al dansului si baletului, s-a nascut la Paris, la 29 aprilie 1727 si este considerat creatorul baletului modern. Prima sa aparitie intr-un spectacol a avut loc la Fontainebleau (1743), iar in 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comica. Doi ani mai târziu, a montat spectacole de balet - „Iphigenie en Tauride”, „Alceste”, colaborand cu Christoph Willibald Gluck.

In perioada anilor 1758-1760, a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons („Fetes du serail”, „Les Rejouissances flamandes”, „La Mort d'Ajax”, „Orphee aux Enfers”). De asemenea, si-a publicat lucrarea „Lettres sur la danse et sur les ballets” (1760), in care a definit dansul ca „o pictură plina de pasiuni, moravuri, obiceiuri".

In 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810. (foto: ITI International)