Bucuresti: Centru de informare pentru Delta Dunarii si pasarile de acolo

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23 si partenerii sai, Societatea Ornitologica Romana si Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti au inaugurat Centrul de Promovare si Educatie despre Delta Dunarii si Pasari, amplasat chiar in incinta Muzeului.

Prin realizarea unui set de activitati educative, de informare si de agrement cu lotci din Delta, acest Centru va deveni o vitrina a turismului lent din Delta Dunarii. In cadrul evenimentului a fost lansat programul de agrement cu lotca si au avut loc exercitii de birdwatching.

„Oricine ar trebui sa mearga cel putin o data in viata in Delta, sa se bucure de pamanturile binecuvantate de la varsarea Dunarii. Iar daca vrea sa incerce cum ar arata o astfel de vacanta, sa guste din placerea unei plimbari cu barca, intr-un spatiu incarcat din punct de vedere cultural si, pe deasupra, o frumoasa zona verde, in sunetele pasarilor, ii invit sa vina la Muzeul Satului ca să «testeze» turismul lent”, a declarat marele nostru campion, Ivan Patzaichin.

Pe langa deja celebrele lotci marca Patzaikin, pe lacul Herastrau (portiunea de apa adiacenta Muzeului) au fost instalate si doua insule plutitoare acoperite cu stuf pentru cuibarirea pasarilor din zona.

Birdwatching la Bucuresti

„Muzeul National al Satului este una dintre putinele oaze de verde ale capitalei Romaniei. Nu suntem la prima actiune comuna cu aceasta institutie, dat fiind numarul mare de pasari din acest colt de Bucuresti. Am organizat aici seminare, expozitii, proiectii de filme si tururi ornitologice in fiecare an de Ziua Pasarilor. De ce? Pentru ca pot fi vazute pasari de apa, precum starcii, ratele si cormoranii, pot fi observate vrabiile de camp, pitigoii, ciocanitorile, graurii si mierlele, iar seara se aude cantecul de privighetori. Pe scurt, este un spatiu perfect pentru cei care abia acum incep birdwatching-ul. Am amplasat aici si hranitori pentru pasari si cuiburi artificiale, stim ca zona este una ideala pentru pasari”, a afirmat Ovidiu Bufnila, de la Societatea Ornitologica Romana.

Ecoturism in Delta Dunarii

Totodata, vizitatorii Muzeului pot sa afle mai multe despre natura, traditiile si oferta de ecoturism din Delta Dunarii (5 panouri de informare si orientare).

Proiectul „Crisan + Caraorman + Mila 23: Ecoturism pentru Viitor” este finantat cu suma de 142.909,02 euro prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, si desi este localizat in principal in triunghiul Crisan - Caraorman - Mila 23, activitatile pe care le propune pot reprezenta solutii de dezvoltare durabila pentru intreaga Delta.

Proiectul este realizat de Asociatia Ivan Patzaichin - Mila 23, in parteneriat cu Societatea Ornitologica Romana (SOR), si se bucura de sprijinul partenerilor strategici (Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Primaria Crisan, Asociatia de Ecoturism din Romania, Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea).