Unde e fotbalul brașovean?

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Doar vreo 15 ani au trecut de când Braşov era - exceptând Bucureştiul - oraşul din România cu cele mai multe echipe în primele două ligi fotbalistice. FC Braşov, Tractorul, Metrom, ICIM şi chiar Precizia Săcele (aceasta fiind o localitate lipită de Braşov) erau formaţii temute de oricare dintre adversarele din campionat.
În oraşul de la poalele Tâmpei mai este azi o echipă în prima divizie (aceeaşi FC Braşov) şi trei echipe de judeţ, adică în Liga a IV-a: SCM Braşov (club finanţat de primărie), Forex şi Rapid CFR. E adevărat, mai e Unirea Tărlungeni în Liga a III-a, dar comuna este la vreo 15 kilometri de Braşov.
Culmea, în oraş încă mai există destule baze şi stadioane, dintre care unele, puţin cosmetizate, pot fi aduse la standarde de competiţie. Numai că n-are cine s-o facă şi, mai ales, pentru cine! Cum s-a ajuns la această situaţie în egală măsură paradoxală şi catastrofală? Paul Enache, unul dintre antrenorii care au prestat activ în fotbalul braşovean în ultimii 30 de ani, are nişte explicaţii. Pe scurt, în Braşov s-au împletit nefericit condiţiile politice, economice şi sociale, toate trăgând în jos sportul.
Au dispărut întreprinderile de stat, a dispărut şi fotbalul
"În primul rând, schimbarea regimului politic a dat fotbalul peste cap. Or fi avut comuniştii bubele lor, dar fotbalul era sprijinit peste tot. Fiecare întreprindere avea echipă. După 1990, când au dispărut întreprinderile, au dispărut şi echipele. Iar alte întreprinderi şi fabrici, care n-au dat faliment, au trecut în sectorul privat şi patronii care le-au preluat n-au mai vrut să bage bani la fotbal", povesteşte Enache, cândva printre protagoniştii Ligii a II-a cu Tractorul.
O situaţie care se întâlneşte pretutindeni în ţară şi în lume a restrâns dramatic aria de selecţie la juniori: "O altă problemă este că nu mai vin copiii la fotbal. S-a ajuns în situaţia incredibilă să existe baze sportive şi să nu aibă cine juca pe ele! Sunt prea multe tentaţii în ziua de azi ca un puşti să mai aleagă fotbalul în condiţiile în care nici nu este stimulat. Ca să-l atragi trebuie să-i dai un echipament acasă, ca să se simtă şi el mândru, să-i oferi măcar un turneu afară pe an, să-i dai o masă după un antrenament, o ciocolată. Din păcate, aşa ceva nu mai există în fotbalul braşovean".
Nu vine nimeni din urmă
Viitorul arată chiar şi mai sumbru în viziunea lui Paul Enache, omul prin mâna căruia au trecut poate cele mai bune două produse ale fotbalului braşovean din ultimii 10-12 ani, Tibi Ghioane şi Gabriel Tamaş: "Staţi, că asta nu-i nimic! Să vedeţi ce-o să fie! Dacă va fi să se întâmple ceva la FC Braşov şi să plece Nicolae, cu finanţarea, praful se alege, pentru că acolo nu s-a investit în centrul de copii şi juniori! Nu i-a interesat, s-a căutat performanţă imediată, au fost aduşi jucători consacraţi, din alte părţi, iar de la juniori n-a mai venit şi nu va mai veni nimeni din urmă. Cum este posibil ca în lotul de la FC Braşov - în lot, atenţie, nu în echipă! - să fie doar doi braşoveni, Dedu şi Mateiu, care şi ăia joacă aşa, când şi când? Înainte, oraşul ăsta gemea de fotbalişti, lumea trăia pentru fotbal, dar acum e aproape de colaps".
"Pe lângă echipele din oraşul Braşov, mai luaţi Nitramonia Făgăraş, Torpedo Zărneşti, Chimia Oraşul Victoria, Râşnovul, care până acum 10 ani erau în "B" sau "C", iar acum au dispărut sau sunt prin campionatul judeţean", Paul Enache, fost antrenor la Tractorul.  "Ce echipă făcusem acolo, la Tractorul! Ce bază sportivă era! S-a terminat tot, fiecare îşi caută interesul lui acum, nimeni nu se mai gândeşte la performanţă", Paul Enache, fost antrenor Tractorul Braşov
Precizia Săcele a dispărut
Imediat după ieşirea din Braşov se intră în Săcele. Aici a activat mulţi ani Precizia, echipă care ajunsese, la un moment dat, să se bată chiar la locurile fruntaşe ale seriei de Divizia B din care făcea parte. Susţinută ani buni de întreprinderea Electroprecizia, echipa de seniori şi-a dat obştescul sfârşit anul trecut, când acţionarii - întreprinderea s-a privatizat - au decis că nu mai este cazul să dea bani din buzunarul lor la fotbal. Mai funcţionează doar vreo trei grupe de juniori. În schimb, stadionul şi terenul încă arată în regulă, dar tribunele cu capacitate de aproximativ 5.000 de locuri rămân acum goale în zilele de etapă.

sursa: www.prosport.ro