Alimentatia gresita si sedentarismul conduc la aparitia diabetului

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Asemeni hepatitei, diabetul este o boala „ascunsa”. Fiindca este asimptomatic, putem avea diabet fara sa stim si boala, de exemplu, poate fi diagnosticata in momentul in care apar anumite complicatii la alte boli. „E greu de spus cand apare diabetul pentru ca nu intotdeauna semnele exista. De regula, atunci cand valoarea glicemiilor este peste 250, apar si simptomele specifice diabetului, cum ar fi sete, urinat frecvent si scaderea in greutate”, explica dr. Valentina Neacsu (foto), medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Spitalul General C.F. Brasov. Stabilirea glicemiei reprezinta punctul de plecare in diagnosticarea bolii. Glicemiile trebuie controlate si daca apar, trebuie mentinute intr-un stadiu incipient.

Tipuri de diabet

Exista mai multe forme de diabet, insa cele mai importante sunt diabetul zaharat de tip 1 si diabetul zaharat de tip 2. „Diabetul de tip 1 insulino-dependent apare in special la copii si tineri, iar aceste persoane au nevoie de insulina pentru supravietuire. Cel de tip 2 este cea mai frecventa forma de diabet zaharat si apare la adulti si persoanele varstince, dar, din cauza obezitatii la copii, acesta poate fi diagnosticat si la varste mai mici. Tratamentul consta in dieta, medicatie orala si capata necesar de insulina. Diabetul este o boala evolutiva, iar in timp, cam in 10 ani, pot sa capete necesar de insulina”, spune medicul Valentina Neacsu.

Cum prevenim aparitia bolii

Cauzele aparitiei diabetului sunt factorul genetic (cand in familie exista un bolnav de diabet), alimentatia nesanatoasa si sedentarismul. Pentru a evita aparitia bolii, trebuie sa luam masuri de preventie. In primul rand trebuie sa adoptam un stil de viata sanatos, sa evitam anumite mancaruri si sa facem miscare. „Factorii de risc in aparitia diabetului sunt alimentele care contin zaharuri rafinate (bombonele, sucuri), grasimi, in special cele nesaturate, aportul scazut de fructe si legume, de fibre, care conduc la cresteri in greutate si sedentarism, la care se adauga varsta si consumul de alcool, care poate fi printre factorii de risc”, afirma dr. Valentina Neacsu. Pentru ca tot mai multi copii sunt obezi, din cauza lipsei de miscare si a statului in fata calculatorului, parintii sunt sfatuiti sa fie foarte atenti cu alimentatia copiilor, sa evite mancarurile imbogatite cu zaharuri rafinate, cele care contin grasimi si sa ii dea la un sport.