Evenimentul de ciclism montan TransAlpin Bike Marathon s-a desfasurat duminica trecuta, 11 august 2013, in muntii Parang, avand startul si sosirea in statiunea Ranca, la 1600 m altitudine.
La start s-au aliniat 234 ciclisti, din care 202 au reusit sa termine acest maraton de mountain bike, unul dintre cele mai dificile din Romania datorita diferentei mari de nivel, peste 1500 m, traseului foarte tehnic pe alocuri si temperaturilor de doar 8 grade pe creasta.
TransAlpin Bike Marathon, editia a 3-a, si-a inchis portile duminica trecuta, dupa ce timp de peste 7 ore un numar de 234 biciclisti au atacat drumurile forestiere, potecile si platoul din muntii Parang, in dorinta de a obtine un timp cat mai bun sau, de ce nu, un loc pe podium.
Trasee „la inaltime”
Evenimentul a pus la dispozitia concurentilor 3 trasee. Traseul Marathon – lung de 50 m, cel mai dificil dintre cele 3, un traseu care urca participantii la peste 2000 m altitudine pana pe platoul muntilor Parang, Traseul Classic – lung de 36 km, un traseu nu cu mult mai usor fata de Marathon, insa mai scurt si cu o diferenta de nivel mai mica, acesta urcand participantii doar pana la altitudinea de 1600 m si Traseul Family – traseu destinat parintilor care au dorit sa fie alaturi de copiii lor in concurs, traseu cu o lungime de doar 11 km.
Dupa o saptamana de vreme caniculara, dupa o noapte de ploi torentiale cu tunete si fulgere si cu o prognoza meteo care anunta 98% sanse de ploaie in ziua concursului, TransAlpin Bike Marathon a pornit la drum la ora 11:00, duminica, 11 august. Daca vreodata a insemnat ceva zicala „cine nu risca nu castiga”, acum s-a adeverit ca cei care cred in legile naturii si in sansa au finalmente de castigat. La ora 11:00, concurentii aliniati sub poarta de start au plecat in cursa pe o vreme frumoasa, pe un traseu putin umed, numai bun pentru a nu fi prea mult praf si la o temperatura perfecta de 20 de grade. Se vedea insa pe cer ca vremea era instabila, asa cum s-a dovedit mai tarziu in cursul zilei.
Intai coborare, apoi urcare
Participantii inscrisi la traseele Marathon si Classic au plecat in aventura la ora 11:00, in timp ce Family a avut startul 10 minute mai tarziu. TransAlpin Bike Marathon este insa un concurs atipic. In timp ce majoritatea maratoanelor dispun de un profil al terenului in forma literei A, urcare apoi coborare, la Ranca profilul traseului este un V. Cu alte cuvinte, participantii incep cu coborarea spectaculoasa, pentru a finaliza pe urcare. Din acest motiv, TransAlpin Bike Marathon este unul din concursurile care te va solicita la maximum.
Coborarea se face pe drumuri forestiere, pajisti si poteci prin paduri de munte, pentru ca la final, dupa aproximativ 16 km de coborare intensa, sa te apropii de Pestera Muierilor, zona turistica foarte vizitata la sfarsit de saptamana. Coborarea se incheie cu o sectiune de trepte pe care cei mai temerari biciclisti le-au abordat frontal, fara sa clipeasca. Coborarea spectaculoasa este foarte tehnica pe alocuri si foarte abrupta, asa ca doar cei cu suficienta experienta au putut sa o parcurga integral pe bicicleta. Cei cu un simt de conservare mai dezvoltat au ales ca pe unele zone sa se dea jos si sa coboare pe langa bicicleta. Dar toate acestea, doar dupa ce in prealabil puteai atinge viteze de peste 50 km/h pe anumite portiuni de mers la vale.
Dupa Pestera Muierilor, participantii au continuat pe drum forestier de buna calitate, in urcare usoara si constanta, pana au ajuns la punctul de alimentare cu numarul unu. Aici, concurentii puteau lua o pauza, puteau discuta cu organizatorii, afland detalii despre ce ii asteapta mai departe, si se puteau rehidrata cu apa, saruri minerale sau bauturi energizante oferite de organizatori. De asemenea, puteau consuma din produsele speciale destinate sportivilor care depun efort. Acestea au refacut aportul de carbohidrati si au domolit pofta de mancare ce se facuse simtita dupa 23,5 km de pedalat.
Tot la acest punct de alimentare, cele doua trasee (lung si scurt, respectiv Marathon si Classic) se desparteau. Traseul Classic continua urcarea pe drumul forestier, in timp ce biciclistii de la Marathon faceau dreapta pentru a escalada un nou munte. Cei care s-au inscris la concurs la traseul Classic, cunoscandu-si limitele, mai aveau de urcat doar pana inapoi in statiunea Ranca, pe drum forestier care devenea, incet-incet, din ce in ce mai abrupt, mai ingust si mai accidentat. Cei cu conditie fizica mai putin buna au fost nevoiti sa impinga la bicicleta o mare parte din aceasta urcare.
De la punctul de alimentare 1, pe cei de la traseul Marathon i-a asteptat o lunga urcare spre platoul muntilor Parang. Intrucat mare parte din cei inscrisi la aceasta distanta au fost biciclisti mai experimentati, multi au putut parcurge distanta pe bicicleta. Insa nu toti. Cei care nu au fost in forma fizica maxima au putut apela la metoda clasica testata si incercata – impinsul bicicletei. La kilometrul 35, ciclistii de la traseul Marathon au fost intampinati de o priveliste incantatoare. Mai intai pentru ca au intalnit punctul de alimentare 2 unde si-au putut reface fortele, dupa care traseul urma sa paraseasca padurea si sa iasa in golul alpin unde peisajul era altul si la fel si provocarile.
De la 8, la 30 de grade Celsius
La dificultatea traseelor s-a adaugat si vremea instabila de care vorbeam la inceput. Daca dimineata vremea a fost buna, in jurul orelor 13 cerul s-a acoperit de nori. Cei de la traseul Classic au fost prinsi de o ploaie moderata pe urcarea spre statiunea Ranca, in timp ce biciclistii de la traseul Marathon au fost surprinsi de aceeasi ploaie in drum spre golul alpin. Fiecare a suportat conditiile in functie de organismul sau. In timp ce unora le-a fost frig la cele 8 grade cat erau pe platou, altii s-au simtit slabiti mai mult in zona Pesterii Muierilor, unde au fost in jur de 30 de grade.
Una peste alta, TransAlpin Bike Marathon 2013 a fost un concurs dificil de mountain bike, desfasurat pe o multime de tipuri de drumuri si poteci, pe vreme uscata si ploioasa si pe temperaturi care au variat de la 30 de grade la 8 grade. Doar cei mai experimentati cat si cei dornici de aventura au fost in masura sa treaca, la finalul zilei, pe sub poarta de finis.
TransAlpin Bike Marathon a avut 11 categorii de participare care au dispus de un fond total de premiere de 3.300 lei numerar si 2.500 lei in produse si servicii. Cele 11 categorii au fost separate in functie de varsta si sex, la care s-au adaugat si doua categorii Elite, pentru masculin si feminin.
Clasamentele generale pot fi consultate pe site-ul oficial al evenimentului www.maraton.transalpinbike.ro.
Aventura de dragul sportului si al bicicletei
Impresionanta este diferenta dintre sportivii de la categoria Elite, alaturi de premiantii locurilor 1, 2 şi 3 de la fiecare categorie, in comparatie cu amatorii entuziasti care au luat startul si care sunt cu adevarat forta motrice a evenimentului. In timp ce Elitele participa la astfel de concursuri pentru podium si palmares, ei terminand TransAlpin Bike Marathon 2013 in 2-3 ore, marea majoritate a concurentilor participa de dragul sportului, de dragul intalnirii cu prietenii, de dragul atmosferei, al muntelui si mai ales de dragul bicicletei. Cel mai putin pregatit participant al editiei de anul acesta a terminat concursul in 7 ore si 41 minute. Dar a terminat, nu a abandonat! Majoritatea sunt constienti de greutatile pe care le vor intalni pe traseu - caldura caniculara, frig patrunzator, deshidratare, crampe musculare, oboseala, urcari imposibile sau coborari la fel, insa toate acestea fac parte din farmecul muntelui, al comunitatii ciclistilor si din dorinta iesirii din rutina zilnica. (Dan Mazilu – ofiter de presa TransAlpin Bike Marathon, galerie foto: Dragos Constantin, Petrut Floroiu, Andrei Tanasoff)
Mai multe informatii gasiti pe site-ul evenimentului, iar cateva impresii despre desfasurarea acestuia gasiti in materialul video de mai jos.