Echitatie, Bucuresti: Concurs de sarituri peste obstacole, in direct la Digi Sport

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Primul concurs international de sarituri peste obstacole organizat in Romania,  dupa o perioada de 7 ani de pauza, de catre clubul de echitatie Equestria, va reuni la start 70 de concurenti si 140 de cai din Romania, Bulgaria, Turcia, Ungaria, Grecia, Suedia, Belgia, Germania si Austria, care se vor lupta pentru acumularea de puncte Longines in ierarhia mondiala, au anuntat organizatorii in cadrul unei conferinte de presa desfasurata ieri, 28 mai 2013, la Jockey Club. Competitia, cotata la doua stele prin gradul ridicat de dificultate al probelor, se va desfasura in perioada 30 mai - 2 iunie 2013, la sediul clubului Equestria din comuna Snagov, sat Tancabesti.

La conferinta de presa au fost prezenti Dr. Ozana Moraru – presedinte de concurs, presedintele clubului Equestria, reprezentant al sponsorului de platina Clinica Oculus, Dr. Alexandru Iavorovski, presedintele juriului de concurs, arbitru international de echitatie, dl. Gilbert Remy - sef de pista al concursului, arbitru international de echitatie, dl. Ilie Georgescu - reprezentant al partenerului sponsor Jockey Club, precum si reputatul comentator sportiv Cristian Topescu.

 

FEI Longines Grand Prix, „desteptator pentru echitatia romaneasca”

Vorbitorii au reiterat vointa si ambitia care sta la baza acestui demers, acela de a repune Romania in locul unde era odata, nu mai departe de anii ‘90, cand organiza regulat etape de Cupa Mondiala si era considerata o forta in domeniul probei de sarituri peste obstacole. Ultima etapa de nivel mondial, precalificarile pentru Jocurile Olimpice de la Beijing, a avut loc in 2007, la Bucuresti. Lipsa unor initiative coerente, regulate de nivel competitional mondial si a unei strategii pe termen lung de revigorare a echitaţiei, „lenta dar sigura degradare a echitatiei” nu atrag investitorii si sponsorii, fara de care acest sport elegant risca sa se stinga in Romania, a subliniat Alexandru Iavorovski, presedintele juriului, concluzionand: „Acest concurs reprezinta un fel de desteptator pentru echitatia romaneasca. In ultimii 4-5 ani a fost seceta, nu am avut niciun sistem de referinta”.

„Sunt convins ca acest concurs va atrage calareti de valoare si ca va avea succes inclusiv in randul publicului, fara de care prietenii nostri caii nu se vor simti bine. Sper ca acest eveniment sa fie un semnal ca trebuie sa facem ceva concret, nu doar sa vorbim”, a declarat Cristian Topescu, un sustinator recunoscut al sportului nobil, care va comenta live probele de duminica, cele patru tururi (circuite) ale Grand Prix-ului, la Digi Sport.

 

Probe si premii

Concursul FEI - Longines Grand Prix, organizat sub egida Federatiei Ecvestre Internationale (FEI), va fi dotat cu premii in valoare totala de 45.000 de euro - un fond de premiere-record pentru ultimii 7 ani in Romania, la un concurs de echitatie.

Finala Gold Tour, care este si Grand Prix-ul FEI**Longines, reprezinta cea mai spectaculoasa proba din concurs, cu cele mai mari inaltimi ale obstacolelor si cu gradul de dificultate cel mai mare, fiind urmata de baraj la cronometru, de asemenea un test plin de adrenalina pentru competitori si public deopotriva. Finala Gold Tour este dotata si cu cele mai mari premii din concurs: 25.000 euro. Competitia include 4 circuite (tururi): Bronze Tour, Silver Tour, Gold Tour, alaturi de Circuitul de tineret si juniori (sportivi tineri, sub 21 de ani).

Concursul FEI - Longines Grad Prix programeaza in total 18 probe de obstacole: probe pentru cai experimentati si sportivi seniori, si Circuitul de tineret si juniori cu cate 3 competitii, al caror punctaj se cumuleaza pentru Campionatul European de Juniori si Tineret din acest an. De asemenea, probele destinate cailor tineri si foarte tineri sunt grupate pe varste: 6 si 7 ani, respectiv 4 si 5 ani.

 

Competitori valorosi

Printre cei mai valorosi competitori se numsrs bulgarul Rosen Raichev (numsrul 315 mondial) si romanii Radu Ilioi - castigatorul Marelui Premiu al Municipiului Bucuresti din cadrul primei editiii a Salonului Calului, din 2012, tanarul sportiv Ionut Nastase - reprezentant al Clubului Equestria, si Aron Jacab. Un concurent special este turcul Armagan Ozgorkey, o personalitate marcanta a echitatiei mondiale: Vice-presedinte al Federatiei Ecvestre Europene si membru al Biroului Federal al FEI (Federatia Ecvestra Internationala).

„Echitatia este un sport mai putin cunoscut decat merita in Romania. Dar cu acest concurs vrem sa schimbam acest lucru, vrem sa facem o traditie si sper ca vom reusi. Prin cei 70 de concurenti si 140 de cai de peformanta din Europa care se vor alinia la startul competitiei, prin dificultatea tehnica a probelor, prin complexitatea structurii concursului (4 tururi si 18 probe la toate categoriile de varsta), precum si prin valoarea ridicata a fondului de premiere, putem dovedi ca echitatia romaneasca a recucerit circuitul european si poate stimula in mod real nivelul competitional al echitatiei europene. Speram ca acest concurs sa devina intr-un timp foarte scurt o platforma de valoare a echitatiei din Sud-estul Europei“, a declarat dr. Ozana Moraru, proprietar al Clubului Equestria.

Obiectivul competitiei este inscrierea echitatiei autohtone in circuitul tarilor active la nivel competitional european, apte sa organizeze concursuri de nivel international cu acumulare de puncte Longines, cuantificabile pentru ierarhia mondială a probelor de sarituri peste obstacole. (text si galerie foto: BDR Associates)