Asociatia Ivan Patzaichin lanseaza lotca romaneasca pe Dunare, in Germania

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Sambata, 12 iulie 2014, Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 a lansat pe Dunare lotca pescareasca construita in atelierul demonstrativ din Germania, pe perioada Festivalului International al Dunarii de la Ulm/Neu-Ulm, care a avut loc in perioada 4 – 13 iulie 2014. Ceremonia de botez si de lansare la apa a avut loc in prezenta d-lui Gunter Czisch - primarul orasului Ulm, a d-lui Ralph Seiffart - primarul orasului Neu-Ulm, a d-nei Sabine Meigel - directorul Biroului Dunarii din Ulm/Neu-Ulm, precum si a organizatorilor Festivalului. Asociatia Ivan Patzaichin a daruit lotca Sabine Biroului Dunarii si locuitorilor orasului Ulm.

„Dunarea este un simbol al Europei si o coloana vertebrala care ofera sansa de a ne lega natural unii de altii. Acum cateva zile am descoperit cu bucurie izvoarele Dunarii, in apropiere de Padurea Neagra. Asa cum noi romanii avem emotia de a vedea de unde izvoraste Dunarea, tot asa germanii au visul de a ajunge in Delta, acolo unde Dunarea se varsa in mare. Cand am ales sa mergem cu un atelier de constructie de barci traditionale de lemn la Ulm, unde se organizeaza cel mai mare festival al Dunarii din Europa,  am stiut ca vom starni curiozitatea germanilor de a vizita Delta asa cum vrem noi sa o promovam: o oaza de liniste, traditie si autentic. Germanii sunt mari amatori de vacante in natura si am convingerea ca miscarea Rowmania si modul nostru de a prezenta Delta Dunarii i-au convins pe foarte multi sa se gandească la Romania ca la viitoare destinatie de vacanta.”  a spus Ivan Patzaichin.

Lotca lipoveneasca a fost reprodusa in atelierul demonstrativ de la Ulm, pe durata celor 10 zile de festival, de catre trei marangozi din Tulcea - Paul Vasiliu, Laurentiu Vasiliu si Valentin Petrov.

Povestile lotcii si obiectivele Rowmania de dezvoltare a Deltei au fost prezentate de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 in cadrul Festivalului International al Dunarii de la Ulm/Neu-Ulm editia 2014, atat prin activitatea inedita de constructie a unei lotci in fata publicului, cat si printr-o sustinuta activitate de promovare turistica. Astfel au fost distribuite cca 10.000 de prospecte de prezentare a ofertei ecoturistice a Romaniei celor peste 40.000 de vizitatori care s-au perindat in 10 zile pe la standul Romaniei, curiosi sa vada evolutia constructiei.

Lotca lipovenească - simbol si mesager al Deltei Dunarii

Pe vremuri centru al existentei localnicilor din Delta Dunarii, lotca era atat vehicul de transport, cat si mijloc de comunicare. In viata izolata din balti, lotca asigura traiul oamenilor si o legatura fireasca cu natura din preajma. Nu intamplator, vaslitul ca activitate obisnuita pentru fiecare copil din Delta a fost factorul decisiv pentru care doar comuna Crisan a dat peste douazeci de campioni olimpici si mondiali la caiac si canoe.

Faptul ca astazi nu se mai produc lotci din lemn si ca locul lor a fost preluat de barcile de fibra este un efect al schimbarilor sociale si economice actuale. A venit momentul sa definim un rol nou pentru aceasta barca cu valoare de simbol pentru traditia locala din Delta Dunarii, pentru a o salva de la disparitie sau de la soarta unei simple piese de muzeu.

Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 promoveaza in acest sens reutilizarea lotcii in turismul lent, ca parte integranta din oferta locala, la fel cum este gondola pentru Venetia. In acest fel, lotca isi va gasi un loc bine definit in noua economie locala, iar reluarea productiei de barci de lemn in ateliere locale ar insemna salvarea traditiei constructiei de barci, a vaslitului, crearea de locuri de munca si venituri noi pentru localnici. (text: Asociatia Ivan Patzaichin, foto: Irina Olarescu Reuss)