Ivan Patzaichin si lotca lipoveneasca reprezinta Romania si Delta Dunarii, in Germania

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 reprezinta, in perioada 4-13 iulie 2014, Romania si Delta Dunarii ca destinatie speciala de ecoturism in cadrul Donaufest Ulm / Neu-Ulm 2014 din Germania, cel mai amplu festival international dedicat traditiilor, turismului si mobilitatii in tarile Dunarii. Festivalul de la Ulm se deschide oficial astazi, 4 iulie, la ora 17:00, in prezenta autoritatilor locale si a invitatilor din toate cele zece tari ale Dunarii. Cu acest prilej, Ivan Patzaichin va oferi celor doua primarii din regiunea Ulm / Neu-Ulm doua vasle create de mesterii locali din Delta si va anunta activitatile Asociatiei din urmatoarele zile.

Conceptul expozitional al Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23 este inedit si a fost ales pentru a sublinia potentialul actual al resurselor naturale si umane din Delta Dunarii. Vizitatorii sunt asteptati nu intr-un stand obisnuit, ci intr-o casa tipica pentru satele din Delta, construita din lemn si stuf. Constructia va purta numele Discovering Rowmania si aici vizitatorii vor primi informatii despre natura si obiceiuri locale ale Deltei, precum si despre oferta de ecoturism. Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23 a invitat aici si reprezentati ai Asociatiei Romane de Ecoturism (AER), care vor prezenta publicului german alte destinatii de ecoturism din Romania.

In urmatoarele zece zile, in acest stand va fi construita, in prezenta si cu participarea publicului, o lotca - barca de lemn traditionala a pescarilor in Delta Dunarii. Lotca va fi construita de mesteri din Delta coordonati de Paul Vasiliu, constructorul canotcii. Alaturi de reprezentantii Asociatiei IP-Mila 23, mesterii vor oferi vizitatorilor detalii despre arta de a construi barci de lemn si vor impartasi povesti despre lotca si rolul sau in viata localnicilor. Lotca finisata in atelierul demonstrativ de la Ulm va fi pusa pe Dunare in ultima zi a festivalului si va fi oferita cadou de catre asociatie Biroului Dunarii din Germania si locuitorilor orasului Ulm.

Ivan Patzaichin vorbeste despre proiectele asociatiei

Sambata, 5 iulie, Ivan Patzaichin, presedintele asociatiei, va reprezenta Delta Dunarii in cadrul Conferintei Internationale „Mobilitate Ecologică si Economie Verde”, intr-un atelier de impartasire de bune practici. In cadrul acestui eveniment, Ivan Patzaichin, alaturi de arhitectul Teodor Frolu, vor expune cateva dintre proiectele deja desfasurate de asociatie sub marca Rowmania. Principala preocupare a Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23 se regaseste in actiuni de recuperare a traditiilor din Delta Dunarii, prin intermediul inovatiei ca instrument de mentinere si valorificare a biosistemului si a eco-economiei locale.

Sambata, 4 iulie si duminica, 5 iulie la pavilionul Deltei Dunarii de la Ulm, Corul Sinicika din Mila 23 va sustine cate trei concerte. Ansamblul este format din 11 artisti locali care interpreteaza vocal cantece traditionale lipovenesti. (comunicat si galerie foto: Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23)