Turism pe bicicleta si pe apa, in Calarasi

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Incepand cu sezonul 2015, judetul Calarasi isi deschide larg portile atat pe uscat, cat si pe ape. Veti fi intampinati aici cu o retea locala de trasee cicloturistice si acvatice, intinsa pe o distanta totala de aproximativ 200 km si compusa din: 2 trasee cicloturistice pe sosea (C1 - 48km & C2 - 47km), 2 trasee cicloturistice offroad (C3 - 50km & C4 - 35km) si un traseu acvatic, de pescuit, pe Dunare (P1 - 18km).

Turismul pe bicicleta prinde din ce in ce mai mult contur si in Romania. Este un mod placut, activ, simplu si (in general) mai ieftin de a descoperi locurile, oamenii, obiceiurile si traditiile dintr-o anumita zona geografica/teritorial-administrativa/culturala. Cu cat infrastructura este mai buna, cu atat se inlesneste mai mult accesul oamenilor in activitatile cicloturistice. Poate mai mult ca orice alta forma de turism, cicloturismul are impact direct asupra comunitatilor locale.

UAT Calarasi, prin intermediul proiectului european „Promovarea patrimoniului natural in zona Dunarii calarasene prin ecoturism”, finantat de Programul Operational pentru Pescuit – POP 2007-2013 a ales sa valorifice potentialul deosebit al zonei, instituind 4 trasee cicloturistice. Acestea au fost realizate de Smart Atletic, impreuna cu Asociatia Cycling Romania (una dintre cele mai active si mai apreciate asociatii din Romania care promoveaza dezvoltarea cicloturismului) si cu partenerii locali din Calarasi care au avut un obiectiv maret: acela de a pune Calarasiul pe harta cicloturistica a Europei.

200 de kilometri de trasee

Toate traseele au un grad scazut de dificultate, fiind gandite intr-un sistem de retea locala. Astfel, ele vor fi accesibile pentru orice persoana care doreste sa petreaca de la cateva ore pana la cateva zile in jud. Calarasi. Distantele sunt cuprinse intre 35-50 km si traseele comunica intre ele. Mai mult decat atat, cele doua trasee de sosea (C1 si C2) reprezinta o portiune din cei 4500 de km ai magistralei cicloturistice EuroVelo 6, care leaga Oceanul Atlantic de Marea Neagra. Traseele nu sunt omologate Euro Velo, dar exista aceasta perspectiva.

Traseele sunt marcate si semnalizate:

•         marcaje cu vopsea (litera “C” – simbolul international pentru “cicloturism” + indicatorul traseului (C1, C2, C3, C4), insotit de sagetile de directionare – fata, stanga, dreapta)

•         marcajele cu panouri mici si medii (unde se gasesc, pe langa informatiile importante despre traseu si harta acestuia)

Un element inedit, care vine in ajutorul turistilor, este ca fiecare traseu are un tur virtual care poate fi parcurs online, iar indicatoarele de pe trasee au integrate coduri QR. Daca va opriti in dreptul acestora si le scanati, veti fi directionati catre pagina traseului respectiv, putand astfel sa accesati informatiile importante ale lui.

De asemenea, exista si o harta interactiva cu traseele si obiectivele turistice, producatorii locali pe care sa ii vizitati, locurile de cazare, agrement, masa si camping. Mai departe, fiecare traseu are o pagina dedicata, in care este descris cat mai pe larg. Acolo veti gasi si coordonatele GPS, cu posibilitatea sa va descarcati track-urile (format .gpx si .kml), sfaturi de calatorie pentru a evita eventuale neplaceri.

C1, Cascioarele – Manastirea -> [smartatletic.ro/cicloturismcalarasi/c1]

Traseu de sosea, de 48km, de-o zi sau de doua, depinde de cat de mult timp aveti in plan sa petreceti in aceasta zona. Descoperiti coordonatele acestuia chiar pe site.

C2, Manastirea – Calarasi -> [smartatletic.ro/cicloturismcalarasi/c2]

Este un traseu usor, de 47 de km, profil plat, pe Drumul National 31, care leaga Oltenita de Calarasi. Il puteti strabate in 4-7 ore, in functie de viteza cu care doriti sa descoperiti locurile si oamenii. Desigur, puteti petrece chiar si doua zile aici, optand pentru una dintre posibilitatile de cazare la cort sau in gospodariile localnicilor, bucurandu-va de o masa delicioasa si povesti din vremuri vechi si noi la producatorii locali din zona.

C3, Oltenita – Dorobantu -> [smartatletic.ro/cicloturismcalarasi/c3]

50km. Pe langa Arges, Dunare si Mostistea. Un traseu pe care pur si simplu nu trebuie sa il ratati. Si va recomandam sa il parcurgeti in grup, cu prietenii, familia, colegii de birou sau, de ce nu, in tandem, alaturi de persoana draga. Veti descopri locuri minunate, veti merge pe malul Argesului pana la varsarea acestuia in Dunare, continuati pe malul Dunarii si apoi, pe malul canalului Mostistea-Dunare. Pe traseu aveti mai multe puncte de belvedere, locuri in care sunteti la doua pedale de Dunare, locuri in care sa va campati sau sa stati la un picnic.

C4, Dorobantu – Chiciu -> [smartatletic.ro/cicloturismcalarasi/c4]

35 km offroad. Pe malul Canalului Mostistea-Dunare si pe malul Dunarii, spre Chiciu. Este un traseu pe care vi-l recomandam in urmatoarele variante de parcurgere: dinspre Dorobantu (in continuarea traseului C3, Oltenita-Dorobantu sau a traseului C1, Cascioarele-Manastirea) sau dinspre Calarasi (cu startul la Chiciu, dupa punctul de trecere cu bacul). In descrierea de pe site veti gasi si sfaturi importante de calatorie daca va aventurati pe acest traseu.

P1, Calarasi – Cetatea Vicina -> [smartatletic.ro/cicloturismcalarasi/p1]

Traseu acvatic, pe Dunare. Existenta acestui traseu, pe langa cele 4 cicloturistice, ii confera zonei turistice a Calarasiului un aer aparte in peisajul national si chiar international. Traseul incepe din oras, din Port (de pe malul Bratului Borcea, coborand in Parcul Central) si, dupa aproximativ 20 km in care veti naviga pe Bratul Borcea si pe Dunare, veti ajunge intr-un loc grozav, pe Insula Pacuiul lui Soare. Aici puteti sa va incumetati in explorarea padurii, in cautarea zidurilor vechii cetati bizantine Vicina, puteti sta la plaja si/sau puteti incerca unul din cele 6 locuri de pescuit recomandate.

Toti cei care iubesc plimbarile pe doua roti in natura si doresc sa descopere traseele cicloturistice din Calarasi sunt invitati la o tura ghidata pe trasee in data de 9 mai 2015. Evenimentul este planificat ca parte dintr-un proiect european - European Cycle Relay, pe traseul Oltenita-Calarasi, pe o distanta de 70 km.

Mai multe detalii despre trasee, evenimente si acţiuni speciale, puteti urmari in secţiunea cicloturistica de pe site-ul smartatletic www.smartatletic.ro/cicloturismcalarasi, pe site-ul www.turismcalarasi.ro si de pe pagina oficiala de Facebook  www.facebook.com/cicloturismcalarasi. (comunicat si galerie foto: Smart Atletic)