Liber la patinaj la Brasov, la Baza Sportiva Olimpia

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Baza Sportiva Olimpia este unul loc special, incarcat de istorie si cu o sumedenie de amintiri, asa cum sunt foarte putine in Brasov, acolo unde sportul este la el acasa. Dupa ani de zile de incertitudini, cochetul centru sportiv din Centrul istoric al Brasovului, amplasat intr-o zona superba, exact la poalele Tampei, acolo unde padurea si frumusetile naturii se revarsa armonios spre oras, cunoaste o perioada de renastere sub tutela actualei administratii a Consiliului Judetean Brasov.

Vara tenis, iarna patinaj 

Acolo vara se joaca tenis, au loc turnee de amatori, de performanta si de profesionisti. Iar iarna, asa cum se va intampla si in acest sezon 2020-2021, functioneaza patinoarul artificial in aer liber. In cladirea de langa, administrata de Muzeul Judetean de Istorie, dar aflata, la fel ca intregul amplasament, in patrimoniul CJ Brasov, in curand va aparea Muzeul Sportului și Turismului Montan, in acel imobil ridicat la sfarsitul secolului al 14-lea.

Se pregateste Muzeul Sportului și Turismului Montan

Despre proiectul de la Olimpia, acolo unde fiinta altadata Asociatia de patinaj a sasilor, directorul muzeului, Nicolae Pepene afirma: „Proiectul, cu o durată de 15 luni, începe în luna iulie 2020 și se finalizează în luna septembrie 2021. Tematica principala a expozitiei de baza de la Olimpia e istoria sportului si turismului montan din zona Brasovului, de la perioada de pionierat pana in prezent, insa discursul expozitiei va identifica temele importante de istorie locala care sa fie asociate de vizitator cu notiuni recunoscute atat la nivel national, cat si in afara granitelor Romaniei, analogiile facilitand intelegerea. 

Planul expoziției Olimpia – Muzeul Sportului si Turismului Montan e impartit in patru subteme cronologice, organizate dupa discipline sportive: inceputurile sporturilor (a doua jumatate a secolului 19 - inceputul secolului 20), perioada interbelica, perioada comunista si perioada contemporana.Reperele tematice sunt bunuri culturale cu o valoare istorica deosebita, de interes national si international, printre care 25 de piese muzeale care in acest an vor fi restaurate si apoi clasate in Patrimoniul national, o parte chiar in categoria Tezaur.

Subtema despre sport in La Belle Epoque cuprinde: patinajul si schiul, avand deja in portofoliu cele mai vechi imagini cu schiori transilvaneni, preluate dupa clisee de sticla, echipament de munte, rachete de zapada si schiuri; ciclismul, cu velociped si bicicleta de la 1900; gimnastica si tir, cu imagini de epoca de la reuniunile asociatiilor locale; scrima cu arme si masti cu valoare de unicat cel putin la nivel national. Brasovul interbelic sportiv inseamna in primul rand Capitala sporturilor de iarna din Romania, cu primele filme sportive de epoca si obiecte istorice din domeniul schiului, patinajului și hocheiului. In aceasta subtema mai sunt reprezentate fotbalul, calaria, atletismul.

Subtema Sportul Popular este impartita in sporturile de echipa cu performante la Brasov (fotbal, handbal, volei, baschet si hochei) si sporturile individuale (lupte, tenis, atletism, ciclism, schi, patinaj, judo). Topul sportivilor din aceasta perioada este deschis de Ion Tiriac, cel mai important sportiv brasovean din perioada comunista, luptatorul Dumitru Parvulescu, primul campion olimpic brasovean, si Marius Lacatus, cel mai important fotbalist brasovean.

Subtema Brasovul Olimpic este concentrata pe Festivalul Olimpic al Tineretului European/ FOTE 2013, primul eveniment international olimpic desfasurat in tara noastra si cea mai mare competitie sportiva de iarna organizata pana acum in Romania, si pe prezentarea ultimilor sportivi importanti din istoria sportului brasovean: campionul olimpic la sabie individual Mihai Covaliu, in prezent președintele COR, campionul mondial la spada pe echipe Rares Dumitrescu si Cristina Neagu, cea mai buns jucătoare de handbal din lume in 2010, 2015, 2016 si 2018, lansata la Rulmentul Brasov la inceputul anilor 2000”.

Patinaj in conditii de siguranta

Si daca tot e decembrie, haideti sa ne intoarcem la sporturile de iarna, mai exact la patinaj. Pentru ca in curand, e o chestiune de zile si de temperaturi scazute (care vor permite producerea ghetii artificiale), se va deschide, din nou, patinoarul de la Olimpia. Durata unei serii va fi de 60 minute, nu de 90 de minute ca in anii trecuti, pentru a crea o pauza mai mare, in asa fel incat schimbul seriilor se se efectueze in conditii de siguranta.

Accesul in incinta de la Olimpia se va face controlat, cu posibilitatea limitarii numarului de persoane. Capacitatea maxima acceptata va fi de 200 persoane/ serie, la fiecare patinator fiind calculata o suprafata de 7 metri patrati. Atentie! Nu va fi permis accesul persoanelor care nu poarta masca de protectie sau o poarta in mod necorespunzator.

La intrarea in Baza Sportiva Olimpia, fiecarei persoane i se va masura temperatura corporala. Patinele de inchiriat se vor dezinfecta dupa fiecare folosire. Se vor organiza 6 serii de patinaj in fiecare zi, prima de la ora 10, urmatoarele in ordine, de la orele 12, 14, 16, 18 si 20.

Functionare cu aviz de la DSP Brasov

„Amenajarea patinoarului survine in urma obtinerii unui raspuns favorabil din partea Directiei de Sanatate Publica Brasov, dupa o serie de propuneri facute de societatea noastra, in ceea ce priveste derularea activitatii patinoarului, conform prevederilor legale care reglementeaza activitatile bazelor sportive in perioada de pandemie. Durata minima in care poate fi instalat si deschis patinoarul, de la inceperea lucrarilor de amenajare - instalatii, mentenanta, reparatii, pornire, formare strat de gheata -, si pana la inaugurarea propriu-zisa, este de 30 zile”, declara Radu Jica, directorul general al SC Consilprest SRL, societatea care administreaza Baza Olimpia.

Conditii de patinaj la Baza Olimpia

Accesul in cladire va fi restrictionat, biletele de intrare urmand sa fie achizitionate la geamurile casieriilor, in doua puncte separate. Pe aceeasi cale, patinatorii vor putea utiliza si garderoba. In parcarea patinoarului se vor monta umbrele si scaune, pentru a inlesni clientilor schimbarea patinelor. Distanta intre scaune va fi de 1,5 metri, iar accesul la scaune se va face prin rotatie. In toata baza sportiva vor fi puse la dispozitia patinatorilor, precum si a personalului angajat dezinfectant si produse de igienizare a mainilor. Patinele de inchiriat se vor dezinfecta dupa fiecare utilizare.

In plus, vor fi instalate panouri informative cu regulile si indicatiile autoritatilor locale si centrale privind masurile de preventie si prevenire a infectarii cu COVID-19, iar mesaje similare vor fi transmise si prin statia de amplificare a patinoarului. Nu in ultimul rand, toti angajatii Consilprest care isi desfasoara activitatea in cadrul bazei sportive vor purta masti, manusi si ecusoane de identificare.

Adrian Vestea: „Cea mai frumoasa baza sportiva din Romania”

„Ma bucur ca in aceasta iarna putem sa punem in functiune patinoarul de la Olimpia, in conditii de maxima siguranta si cu respectarea tuturor normelor sanitare. Astfel, le oferim pasionatilor acestui sport, deopotriva brasoveni si turisti, ocazia sa patineze pe cea mai frumoasa baza sportiva din Romania. Apreciez masurile pe care administratorii bazei sportive le implementeaza pentru ca activitatea patinoarului sa se desfasoare in cele mai bune si mai sigure conditii”, afirma presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea. (foto: Tenis Club Olimpia/ pagina Facebook)