Campionatul Mondial de coborare pe gheata - Red Bull Crashed Ice 2012

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Intre 13 si 14 ianuarie 2012, la Saint Paul va avea loc prima etapa a Campionatului Mondial de coborare pe gheata Red Bull Crashed Ice din acest sezon, competitie ce revine in Statele Unite pentru prima data dupa anul 2004.

Coborarea pe gheata, sau Ice Cross Downhill, este un sport de mare viteza, in care concurentii pot atinge viteze de peste 70 de km/ h, ce combina elemente de patinaj-viteza, boardercross si coborare cu schiurile. Patinatorii coboara, cate patru, pe o pista prevazuta cu trambuline, rollere, obstacole si viraje stranse, imbrancindu-se pana la linia de finish. Competitia este foarte dura, intrucat doar doi dintre cei patru se vor numara printre cei 64 de finalisti, iar dintre acestia vor ramane doar patru care isi vor disputa victoria in marea finala. Traseul din Saint Paul masoara 405 metri, si este dotat cu o rampa de start abrupta de 45 de grade, cu o trambulina care va oferi cele mai mari sarituri din acest sport.

Campionul mondial en-titre este Arttu Pihlainen, finlandezul incercand sa isi apere titlul in fata fratilor canadieni Kyle si Scott Croxall, ocupantii locurilor 2 si 3, precum si in fata altor concurenti, provenind din 30 de tari.

Etapa de la Saint Paul va fi urmata de cele de la Valkenburg – Olanda (3-4 februarie), Aare – Suedia (17-18 februarie) si de finala de la Quebec – Canada (16-17 martie).