Turism sportiv: Stafeta Muntilor 2014, bilant si etape viitoare

Detalii
Comentarii
Galerie foto

Stafeta Muntilor este o competitie de turism sportiv organizata la nivel national, ce are ca scop crearea unui cadru organizatoric si competitional specific dezvoltarii unor relatii durabile intre ONG-urile de tineret, turism sport si ecologic dar si intre grupurile de persoane care doresc sa participe la activitati cu specific montan.

Campionatul National Stafeta Muntilor se afla la a 3-a editie, iar anul acesta are in componenta sase etape organizate in diverse masive din Romania. In clasamentul general puncteaza probe precum raid montan (drumetie), orientare, cunostinte turistice si escalada, organizatorii avand posibilitatea de a organiza si alte activiati cu specific montan, adaptate varstei si experientei participantilor.

Aceste probe se desfasoara conform regulamentului competitional valabil in anul in curs, pe categorii diferentiate de varsta si nivel de pregatire: copii, open, juniori, veterani, feminin si elite.

Pana in prezent s-au desfasurat patru etape:

Etapa a-I-a    Trofeul Muntilor – editia 1 s-a desfasurat in perioada 4-6 iulie 2014, in organizarea Asociatiei de Turism Gaska Bucuresti. Evenimentul a avut loc in Valea Horoabei, Muntii Bucegi, adunand la start peste 35 de echipe care au strabatut superbul Canion Valea Horoabei pana pe Saua Batrana si coborand Saua Strunga. Concurentii au participat la activitati de orientare, cunostinte turistice, escalada, tir cu arcul, tiroliana, mini-golf, jocul copilariei, dar si la probele culturale, recitand poezii, realizand piese de teatru si cantand la chitara pana dimineata.

Etapa a-II-a    Trofeul Elite s-a desfasurat in perioada 18-20 iulie 2014 si a fost organizat de catre Clubul de Turism Alpin si Ecologie Elite la Dambul Morii, in Masivul Piatra Mare, cu 43 de echipe inscrise. Proba de raid montan a fost modificata din cauza conditiilor meteo, participantii nemaiputand ajunge pe Vf. Piatra Mare, insa cei sositi in tabara au participat la activitati de orientare pe viza, proba de noduri, cunostinte turistice iar sambata seara la proba de cultural doritorii au putut recita poezii, au prezentat piese de teatru si au cantat la chitara pana dimineata.

Etapa a-III-a    Festivalul Drumetii Montane – editia a 3-a s-a desfasurata in perioada 1-3 august 2014 in Masivul Retezat, fiind organizat de catre Asociatia Drumetii Montane si Jnepenii sub forma unei povesti fascinante... cu si despre flacai viteji, domnite suave, haiduci, zmei inaripati sau dinozauri pitici... 

Peste 90 de echipe au strabatut doua trasee diferite, in cadrul probei de raid montan: pentru categoriile open, elite, juniori, elite, veterani si feminin, un traseu de 22 km care a urcat pe Vf. Piatra Iorgovanului (2014 m), iar pentru categoriile copii si family, un traseu tematic de 12 km, realizat de catre organizatori. De asemenea, concurentii au participat la proba de orientare, unde au invatat cum se utilizeaza o harta si o busola, au raspuns la intrebari de cunostinte turistice, au dat proba de noduri utilizate in escalada, iar copiii au putut participa la diverse activitati specifice varstei. Seara culturala a adus pe scena pe cei mai curajosi dintre participanti.

Etapa a-IV-a    Arges Eco Challenge – editia a 6-a s-a desfasurat in perioada 15-17 august 2014 in Masivul Fagaras si a fost organizata  de catre Zimbrul Carpatin si Marmotele Mahmure, cu peste 65 de echipe inscrise. Categoriile open, juniori, feminin, veterani si elite au atins cel mai inalt varf din Romania – Vf. Moldoveanu (2544 m). Traseul probei de raid montan a fost urmatorul: Valea Rea – Vf. Vistea Mare (2527 m) – Vf. Moldoveanu (2544 m) – Lacurile Galbenele – Valea Rea. Proba de orientare a fost pe viza, desfasurata in Caldarea Galbenele, proba de cunostinte turistice a fost organizata la sfarsitul traseului de raid, iar la proba culturala doritorii au recitat poezii, au creat piese de teatru si au cantat la chitara pana dimineata.

Etapele urmatoare:

Etapa a-V-a    Trofeul Temerarii – editia 1 se va desfasura in perioada 29-31 august 2014, in organizarea Clubului Alpin Temerarii. Tabara va fi amplasata pe Valea Cerbului, zona de corturi spre Gura Diham, iar proba de raid montan va avea ca traseu: Valea Cerbului – Vf. Omu(2.505 m) – Cabana Caraiman – Jepii Mici.

Etapa a-VI-a    Rasnov Orienteering Festival 2014 se va desfasura in perioada 12-14 septembrie, in organizarea Clubului Sportiv Montan Altitudine. Tabara va fi amplasata in zona cantonului silvic din Valea Glajariei, cu acces auto prin Orasul Rasnov, cartier Glajarie, Uzina Electrica, iar proba de raid montan va avea ca traseu: Tabara Glajarie – Cabana Malaiesti – Hornul Mare – Vf. Omu – Drumul de Vara – Valea Malaiesti – Cabana Malaiesti – Tabara Glajarie.

In cadrul etapelor urmatoare se vor organiza activitati de raid montan (drumetie), orientare, escalada, cunostinte turistice, conform regulamentului Stafeta Muntilor din acest an, insa organizatorii pot desfasura si alte activitati cu specific montan.

Inscrierea la etapele Campionatului National de Turism Sportiv „Stafeta Muntilor” este gratuita, nefiind perceputa taxa de participare. Afla mai multe accesand pagina oficiala www.stafetamuntilor.ro! (informatii si foto oferite de Asociatia Drumetii Montane)